مدلهای کسبوکار مبتنی بر محصول در برنامههای کسب و کاری B2B و B2C محبوبی هستند. اما مدیریت همه این محصولات فیزیکی صرف نظر از اندازه، جایگاه یا محصول یک شرکت، مدیریت موجودی در انواع انبار میتواند بدون وجود ابزارها و فرآیندهای مناسب، دشوار شود. در واقع، مشکلات مدیریت موجودی انبار هر سال 1.1 تریلیون دلار برای کسب و کارها در سطح جهان هزینه دارد.
مهم است که امروزه با دقت بیشتری به این موارد توجه کنید، زیرا هر گونه ناکارآمدی میتواند میلیونها هزینه برای برندها به وجود آورد. برای ردیابی موجودی خود به ورود دستی داده یا صفحات گسترده اعتماد نکنید. شیوههای مدیریت موجودی و سیستمهای نرمافزاری مدیریت موجودی به تیم شما کمک میکند تا عملیاتی متعادلتر و مبتنی بر داده را اجرا کنید. به همین منظور، نیاز است که نحوه عملکرد مدیریت موجودی و تکنیک های مدیریت موجودی و ابزارهای ردیابی که می توانند عملیات شما را اصلاح کنند را بیاموزید. در این مقاله سعی کرده ایم تا راهنمای کامل مدیریت موجودی انبار را برای شما جمع آوری کنیم.
مدیریت موجودی انبار چیست؟
مدیریت موجودی انبار فرآیندی است که کسب و کارها برای مدیریت تمام موجودی خود، آن را دنبال می کنند. موجودی های انبار میتواند شامل مواد خامی باشد که برای تولید محصولات خود استفاده میکنید (مانند مواد تشکیل دهنده برای کسبوکارهای غذایی)، داراییهایی که کسبوکار شما برای انجام تجارت به آنها تکیه میکند، و همچنین خود محصولات نهایی و همچنین می تواند شامل قطعات جایگزین و سایر موجودی مورد نیاز برای نگهداری، تعمیر و عملیات (MRO) باشد.
مدیریت موجودی انبار بسیار مهم است زیرا تا زمانی که موجودی فروخته نشود، سرمایه و فضای ذخیره سازی انبار را به هم مرتبط می کند. اگر کسب و کارها موجودی بیش از حد در انبار خود نگهداری کنید، خطر نداشتن سرمایه لازم برای ادامه ی فعالیت را به وجود می آورد.
خوشبختانه مدیریت موجودی به برندها دید بیشتری نسبت به محصولاتشان می دهد. این تضمین میکند که برندها سهام زیر را دارند:
- محصولات مناسب
- در سطح مناسب
- در زمان مناسب
- در مکان های مناسب
مدیریت موجودی مناسب، محصولات را از لحظه خروج از تولیدکننده تا زمانی که مشتری آنها را خریداری می کند ردیابی می کند. مدیریت موجودی بر هر مرحله از فرآیند نظارت می کند که شامل موارد زیر است:
- زمانی که برندها موجودی کالا را از سازنده خریداری می کنند
- زمانی که محصولات به انبار می رسد و برند آنها را ذخیره می کند
- زمانی که موجودی کالا از انبار به مشتری نهایی ارسال می شود
قطعات متحرک پشت صحنه بسیار زیادی با مدیریت موجودی، به خصوص به عنوان مقیاس عملیاتی وجود دارد. روندها تغییر می کنند و زنجیره های تامین نیز تکامل می یابند، بنابراین استفاده از ابزار مدیریت موجودی برای راضی نگه داشتن مشتریان مهم است.
هدف از مدیریت موجودی انبار
هدف اصلی از مدیریت موجودی دو چیز است:
1- این به برندها کمک می کند تا موجودی کافی در انبار داشته باشند تا بتوانند تمام سفارشات را انجام دهند. این به مشتریان تجربه خوبی می دهد و تضمین می کند که موجودی شما تمام نشود.
2- این به برندها کمک می کند تا حد امکان موجودی کمتری را ذخیره کنند. هزینه زیادی برای ذخیره موجودی فروخته نشده دارد، بنابراین این به برندها کمک می کند تا میزان پولی را که در محصولات فروخته نشده می بندند به حداقل برسانند.
در نهایت، هدف مدیریت موجودی، به حداکثر رساندن سود با حذف هرگونه عدم تعادل در کسب و کار شما است.
مزایای مدیریت موجودی انبار
افزایش دید موجودی: 72% از برندها می خواهند در زمان واقعی موجودی خود را مشاهده کنند. از آنجایی که برندها به ازای هر 1 دلار فروش موجودی 1.36 دلاری دارند، این یک مسئله حیاتی است. مدیریت موجودی به برندها می گوید که چه موجودی و کجا دارند.
کاهش هزینه ها: برندها نمی توانند تا ابد محصولات را بی نهایت تولید و ذخیره کنند. مدیریت موجودی، تعهدات ناشی از حمل و نقل، ذخیره سازی و زمان بندی سفارشات را کاهش می دهد. در واقع، با کاهش موجودی و مازاد موجودی با مدیریت موجودی، برندها می توانند هزینه های موجودی خود را تا 10 درصد کاهش دهند.
تصمیمات مبتنی بر داده: در کسب و کار شما چه می گذرد؟ نرم افزار مدیریت موجودی به برندها بینش عمیق تری در مورد عملکردشان می دهد. به عنوان مثال، تجزیه و تحلیل هوش مصنوعی می تواند ناهنجاری هایی را که تیم شما ممکن است در غیر این صورت نادیده بگیرد، مشخص کند. از آنجایی که فضای انبار بسیار گران است، این بینش می تواند به شما کمک کند فضای مورد نیاز برای ذخیره موجودی خود را به حداقل برسانید.
سرعت و دقت بهبود یافته: 46 درصد از انبارها می گویند که خطای انسانی مشکل شماره یک آنها است. ورود دستی نه تنها زمان بیشتری می برد، بلکه وظیفه ای است که شما را در برابر خطا باز می کند. یک عدد اشتباه می تواند برای موجودی شما فاجعه ایجاد کند. اما با استفاده از نرمافزارها و برچسبهای مدیریت موجودی، برندها میتوانند زمان پردازش خود را سرعت بخشند و دقت را افزایش دهند. در واقع، برچسب گذاری آیتم ها، دقت متوسط را از 63 درصد به 95 درصد افزایش می دهد.
پیشگیری از سرقت: وضعیت دشواری است، اما سرقت در سطح انبار اتفاق می افتد. مدیریت موجودی، مسئولیت پذیری را در هر مرحله تضمین می کند، افراد مسئول را شناسایی می کند در حالی که (امیدواریم) از سرقت آینده جلوگیری کند.
انطباق: آیا شرکت سهامی عام را اداره می کنید؟ اگر چنین است، SEC از شما میخواهد که موجودی را دنبال کنید تا مطابقت داشته باشید. اگر سطح موجودی شما نادرست است، در معرض جریمه و اقدامات نظارتی قرار دارید، بنابراین مدیریت صحیح موجودی بسیار مهم است.
آگاهی از روند: تقاضای محصول بر اساس رویدادهای جاری تغییر خواهد کرد. همهگیری نشان داد که تقاضا برای محصولات خاص، مانند دستمال توالت، میتواند به طور ناگهانی از جایی افزایش یابد. پیشبینی چنین مسائلی دشوار است، اما ابزارهای مدیریت موجودی میتوانند به شما کمک کنند تا روندها را برای برآورده کردن تقاضای مشتری شناسایی کنید. همچنین می تواند به شما کمک کند به جای سفارش بیشتر و مدیریت بیشتر هزینه ها، از موجودی که در دست دارید استفاده کنید.
رضایت مشتری: یک سوم کسب و کارها اقلام را با تاخیر ارسال می کنند، زیرا به مشتریان وعده محصولاتی را داده اند که واقعاً در انبار نبوده است، که این می تواند به روابط مشتری آسیب برساند. اما با مدیریت موجودی، شرکتها میتوانند اطمینان حاصل کنند که محصولات مورد نیاز مشتریان خود را در دسترس نگه میدارند تا از اختلالات تجاری جلوگیری کنند.
انواع مدیریت موجودی انبار
در حالی که مدیریت موجودی ممکن است ساده به نظر برسد، در واقع چندین نوع مختلف مدیریت موجودی وجود دارد. هر کسب و کاری متفاوت است، بنابراین نحوه برخورد شما با مدیریت موجودی و ردیابی موجودی تا حد زیادی به مدل و محصولات شما بستگی دارد.
برندها معمولاً در انوع مدیریت موجودی زیر قرار می گیرند:
چند مکان: این نوع مدیریت موجودی برای مدیریت سهام در چندین مکان است. این شامل مدیریت مکانهای تجارت الکترونیک، خردهفروشی و انبار همگی در یک پلتفرم است. با ابزارهای مناسب، برندها می توانند سطح سهام خود را در هر مکان ببینند.
دستی: مدیریت موجودی دستی به طرز باورنکردنی ناکارآمد و قدیمی است، اما همچنان در بین مشاغل کوچک محبوب است. با این نوع مدیریت موجودی، تیم شما موجودی را روی کاغذ ثبت می کند و همه چیز را به صورت دستی شمارش می کند. احتمال خطا زیاد است و بسیار وقت گیر است، بنابراین مدیریت موجودی به صورت دستی زمانی که برند ها شروع به مقیاس گذاری کنند امکان پذیر نیست.
دورهای: با مدیریت دورهای موجودی، تیم شما فقط در زمانهای خاصی از سال، مانند هر سه ماهه، موجودی را محاسبه میکند. همچنین می تواند زمانی اعمال شود که سیستم شما اطلاعات اقلام را هنگام حرکت در انبار ثبت کنند. برندها برای این کار از برچسبهای دارایی و برچسبهای بارکد استفاده میکنند که به سیستم مدیریت منابع سازمانی (ERP) آنها پیوند میخورد تا بتوانند سهام را بدون توجه به جایی که هستند ردیابی کنند. مدیریت دورهای موجودی ممکن است شامل مداخله انسانی برای شمارش موجودی به صورت دستی باشد، اما شرکتهایی که به مدیریت موجودی بارکد متکی هستند از کاهش خطای انسانی سود میبرند.
دائمی: کارآمدترین نوع مدیریت موجودی، دائمی است. به ندرت نیاز به شمارش موجودی به صورت دستی وجود دارد زیرا تمام مدیریت موجودی در زمان واقعی انجام می شود. با برچسبهای RFID روی هر محصول، برندها میتوانند تمام دادههای موجودی را در زمان واقعی، بدون نیاز به شمارش یا اسکن دستی ببینند.
9 تکنیک مدیریت موجودی انبار
1. تجزیه و تحلیل ABC
امکان ذخیره همه محصولات شما در یک سطح وجود ندارد. برخی از موجودی ها نسبت به سایرین تقاضای بیشتری خواهند داشت. به همین دلیل است که برندها تجزیه و تحلیل ABC را انجام میدهند. این به پرطرفدارترین و کمفروشترین سهام شما نگاه میکند و این امکان را فراهم میکند که اولویتبندی محصولاتی را که ابتدا دوباره سفارش میدهید، تعیین کنید. اگر نیاز به مدیریت جریان نقدی دارید، این تکنیک راهی عالی برای هدایت منابع به سمت محصولاتی است که مشتریان تمایل بیشتری به خرید آنها دارند.
2. پیش بینی تقاضا
61 درصد از برندها می گویند پیش بینی بزرگترین مزیت مدیریت موجودی است. با پیش بینی تقاضا، برندها می توانند از هوش مصنوعی (AI) برای پیش بینی تقاضای مشتری، برای محصولات خاص استفاده کنند.
به عنوان مثال، اگر جعبه های ناهار مدرسه را می فروشید، می توانید از هوش مصنوعی برای تعیین اینکه والدین شروع به خرید لوازم مدرسه می کنند استفاده کنید. از آنجا، به سادگی کار کردن به عقب است که اقلام مناسب را در انبار به موقع برای خرید از مدرسه داشته باشید.
3. امتیاز سفارش مجدد
زمان مناسب برای سفارش مجدد از تامین کنندگان شما چه زمانی است؟ فرمول امتیاز سفارش مجدد به برندها میگوید که حداقل سطح سهام مورد نیاز آنها قبل از فرارسیدن زمان سفارش است. این به برندها کمک می کند تا از سفارش دادن خیلی زود یا خیلی دیر جلوگیری کنند که هر دو عواقب افزایش قیمت را به دنبال خواهند داشت.
4. مقدار سفارش اقتصادی
مقدار سفارش اقتصادی (EOQ) فرمولی برای محاسبه مقدار موجودی کالایی است که باید از تامین کننده خود سفارش دهید. هدف این است که موجودی در سریع ترین زمان ممکن حرکت کند، بنابراین موجودی فروخته نشده را نگه ندارید. به عنوان مثال، اگر EOQ شما به شما بگوید که در یک هفته 200 واحد می فروشید، می توانید آن سطح موجودی را هر هفته حفظ کنید تا با تقاضا همگام شوید. نه بیشتر نه کمتر!
5. FIFO، FEFO، و LIFO
سه فرمول وجود دارد که برندها برای تعیین ترتیب ارسال موجودی استفاده می کنند. گزینه مناسب به ماهیت کسب و کار و محصولات شما بستگی دارد.
FIFO: اولین ورود، اولین خروج به این معنی است که برندها ابتدا قدیمی ترین سهام را خارج می کنند.
LIFO: آخرین ورود، اولین خروجی زمانی است که شما ابتدا موجودی را که اخیراً خریداری کرده اید به فروش می رسانید. این امر برای برندهایی رایج است که محصولات خود را مرتباً به روز می کنند و نمی خواهند موجودی منسوخ شده را بفروشند.
FEFO: First expired، first out شبیه FIFO است، اما صرفاً بر اساس تاریخ انقضا است.
6. موجودی به موقع
موجودی بهموقع (JIT) (همچنین به عنوان «تولید ناب» نیز شناخته میشود) روشی است که در آن پایینترین سطح موجودی ممکن را قبل از سفارش مجدد حفظ میکنید. انجام این کار بسیار مشکل است، اما با نرم افزار مدیریت موجودی، JIT نیاز به ذخیره موجودی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. JIT برای برندهای تجارت الکترونیکی که سفارشیسازی را ارائه میدهند رایجتر است، جایی که آنها فقط زمانی کالاهایی را تولید میکنند که مشتری سفارشی را سفارش دهد.
7. سطوح تکمیل خودکار دورهای
سطوح تکمیل خودکار دورهای (PAR) حداقل میزان موجودی مارکها است که در همه زمانها، صرف نظر از هر اتفاقی، نگه میدارند. اگر به سطح PAR خود رسیدید، به این معنی است که وقت آن است که دوباره سفارش دهید. برندها معمولاً سطح PAR خود را با بررسی حجم فروششان و همچنین مدت زمان لازم برای رسیدن محصولات در قفسه ها تعیین می کنند.
8. تعداد روز موجودی معوق
تعداد روز موجودی معوق (DIO) فرمولی است که تعداد روزهایی که برای فروش یک واحد طول می کشد را محاسبه می کند. به عبارت دیگر، محاسبه می کند که چه مدت قبل از فروش یک کالا را نگه می دارید.
سطوح ایده آل DIO به صنعت شما بستگی دارد. اقلامی مانند مبلمان ممکن است به طور متوسط نرخ DIO بالاتری داشته باشند زیرا زمان بیشتری برای فروش دارند، در حالی که کالاهای مصرفی ارزان مانند نوشابه ممکن است دارای میانگین DIO کمتری باشند. برای این تکنیک مدیریت موجودی، باید میانگین سطوح DIO را برای صنعت و رقبای خود بدانید تا متوجه شوید که آیا محصولات را با سرعت کافی میفروشید یا خیر.
9. سهام ایمنی
هر برندی برای رفع عدم قطعیت به نوعی بافر نیاز دارد. سهام ایمنی سهامی است که برندها برای مقابله با جهشهای غیرمنتظره تقاضا، تأخیرهای تأمینکننده یا هر یک از ابهامات دیگری که با اجرای یک کسبوکار مبتنی بر محصول همراه است، نگه میدارند. اگر سهام فعلی خود را به اتمام رسانده اید، می توانید در زمان انتظار برای تکمیل سفارشات، به سهام ایمنی اعتماد کنید.
منبع: camcode